Menginspirasikan penyertaan politik dalam kalangan belia: analisis ilokusionari dalam ucapan Syed Saddiq / Fuzirah Hashim and Hadirah Amalin Hisham - Hashim, Fuzirah; Hisham, Hadirah Amalin (Universiti Teknologi Mara Cawangan Pulau Pinang, 2025)
Kajian teori tindak tutur (speech act theory) lebih tertumpu kepada pengucap dan masyarakat Barat, sedangkan kajian yang dijalankan ke atas pengucap Timur masih terhad dan tidak mencukupi, terutamanya ke atas penutur belia dan wakil politik belia di Malaysia. Isu belia yang dipandang remeh yang berleluasa di Malaysia boleh dikesan dengan kurangnya perwakilan belia dalam Kabinet atau sebagai ahli Parlimen untuk bersuara mengenai kebimbangan yang dihadapi oleh generasi muda. Kajian ini akan mengutarakan ciri-ciri jenis ilokusionari tindak tutur yang digunakan dalam ucapan Syed Saddiq (anggota Muda Parlimen Muar) yang bertajuk ‘A Lost Generation: Youth in Politics’ dan menerangkan bagaimana ciri-ciri jenis ilokusionari yang telah dikenal pasti memaparkan mesej dalam ucapan tersebut. Ucapan beliau telah memberi ilham kepada pemikiran dan kepercayaan minda muda melalui kuasa kata-kata semangat dan pelbagai sumber bahasa. Kajian ini telah menggunakan bentuk kajian kualitatif deskriptif dan mengenalpasti jenis-jenis tindak ilokusionari berdasarkan Taksonomi Tindak Ilokusionari oleh John Searle (1975). Analisis kualitatif data mendedahkan bahawa ucapan Syed Saddiq kebanyakannya menggunakan tindak representatif dan direktif. Tindak tutur seperti komisif, ekspresif dan deklaratif amat jarang digunakan di dalam ujaran beliau. Analisis lanjut juga mencadangkan bahawa Syed Saddiq cenderung merayu khalayak dalam ucapannya untuk memujuk dan memotivasikan mereka dalam bertindak dan mencipta suatu perubahan dalam kancah politik sebagai belia Malaysia. Hasil kajian ini membuktikan bahawa tokoh politik dan penulis ucapan boleh menggunakan tindak ucapan atau jenis ilokusionari tertentu untuk menyampaikan ucapan politik persuasif bagi memujuk khalayak sasaran dengan jayanya, iaitu belia atau pelajar universiti, dalam menerima cadangan dan pendapat untuk memecahkan kitaran sikap tidak peduli politik dan memupuk minat politik dalam generasi muda. Dicadangkan kajian masa depan membandingkan tindak ilokusionari dalam ucapan politik pemimpin belia dari pelbagai konteks budaya untuk memahami perbezaan silang budaya dalam strategi persuasif.