Wasiat : konsep dan pemakaiannya / Yusof Ramli - Ramli, Yusof (UPENA, 2005)
Dalam undang-undang pusaka Islam (faraidh) tidak semua orang yang mempunyai hubungan darah dengan si mati berhak mendapat bahagian dalam harta pusakanya. Namun demikian peluang masih ada kepada umat Islam untuk memberi sebahagian daripada harta tinggalannya kepada sesiapa sahaja yang disukainya sama ada kepada kaum keluarganya yang tidak berhak mendapat bahagian dalam harta pusakanya atau mereka yang bukan dari kalangan ahli keluarganya. Peluang ini wujud dalam bentuk kebenaran berwasiat pada kadar tertentu. Malah wasiat digalakkan sebagai satu daripada bentuk ibadah kehartaan yang boleh menghasilkan ganjaran daripada Allah dan menyumbang kepada kesejahteraan keluarga dan masyarakat dengan tidak mengenepikan kepentingan ahli keluarga terdekat yang telah ditentukan oleh Allah sebagai golongan yang berhak ke atas pusakanya. Wasiat boleh menjadi alat penghubung silaturahim antara ahli keluarga yang berlainan agama kerana wasiat boleh dibuat kepada orang bukan Islam. Menyedari betapa pentingnya wasiat dibuat untuk menjamin maslahah ahli keluarga yang dhaif yang tidak berhak mewarisi harta pusaka, maka di Malaysia khasnya di negeri Selangor satu undang-undang mengenai wasiat wajib telah diluluskan.