Memahami perubahan baris (I’rab) dalam bahasa Arab: konsep dan kepentingannya / Mashitah Nordin ... [et al.]. - Nordin, Mashitah; Almuddin, Syahirah; Hashim, Norshida; Mohd Yusof, Mohd Islah (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Tentu kita pernah jumpa perkataan bahasa Arab yang sama tetapi baris huruf terakhir pada perkataan tersebut berbeza. Ini dipanggil i’rab dalam bahasa Arab. I’rab bermaksud perubahan (baris atau huruf) di akhir perkataan sama ada disebabkan perubahan struktur frasa atau fungsi perkataan itu sendiri di dalam ayat. Perubahan baris merujuk kepada perubahan baris fathah seperti perkataan kasrah seperti perkataan dhommah. Manakala perubahan huruf merujuk kepada huruf alif, ya atau wau. Perbahasan kali ini akan tertumpu kepada perubahan baris sahaja.