Peranan kata sapaan harian Bahasa Arab dalam silibus di UiTM / Norshida Hashim ... [et al.]. - Hashim, Norshida; Zali, Kamaruzaman; Almuddin, Syahirah; Nordin, Mashitah; Mohd Yusuf, Mohd Islah (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Bahasa Arab merupakan salah satu bahasa yang kaya dengan kosa kata dan ungkapan sopan santun yang mencerminkan nilai-nilai agama dan budaya. Ia bukan sahaja digunakan secara meluas di negara-negara Timur Tengah sebagai komunikasi seharian malah ia juga digunakan di negara-negara lain bagi tujuan pelbagai seperti keagamaan, pendidikan, perniagaan dan lain-lain. Selain kosa kata asas, salah satu aspek penting dalam konteks komunikasi adalah menguasai kata sapaan. Kata sapaan sangat penting kerana ia digunakan untuk memulakan komunikasi tidak kira dalam bahasa dan budaya apa sekalipun sebagai cara untuk menunjukkan rasa hormat, keakraban dan keramahan antara dua pihak sehingga mereka bersurai.