Dari bahasa ke chemistry pasukan: idea aktiviti team building untuk Persatuan Bahasa Pelajar / Dr Syahirah Almuddin and Norshida Hashim - Almuddin, Syahirah; Hashim, Norshida (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Dalam sesebuah persatuan bahasa, kekuatan utama bukan sahaja terletak pada penguasaan bahasa semata-mata, tetapi juga pada keutuhan ikatan antara ahlinya. Semangat berpasukan, komunikasi efektif, dan persefahaman yang baik menjadi tunjang kejayaan sesebuah persatuan dalam melaksanakan aktiviti dan mencapai objektif bersama. Justeru, aktiviti team building menjadi satu medium penting bagi memupuk chemistry sesama ahli, di samping mengasah kemahiran insaniah seperti kepimpinan, komunikasi, dan kreativiti. Melalui pendekatan yang santai dan menyeronokkan, aktiviti team building mampu mencetuskan suasana harmoni serta merapatkan jurang antara ahli lama dan baharu. Lebih menarik, apabila aktiviti ini diolah dengan elemen bahasa, ia bukan sahaja memperkukuh pasukan tetapi turut menyemai minat dan kecintaan terhadap bahasa yang diperjuangkan.