Physics in calculator FX570MS / Nor Fadhlin Jaafar - Jaafar, Nor Fadhlin (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Pada 7 Mac 2025, Jabatan Fizik dan Sains Bahan, UiTM Cawangan Negeri Sembilan, Kampus Kuala Pilah telah julung kalinya berjaya menganjurkan program “Physics in Calculator FX570MS” yang disertai oleh 13 orang pensyarah Fizik dari kampus Kuala Pilah, Shah Alam, Perlis, Pulau Pinang dan Pasir Gudang menggunakan medium Google Meet. Sepanjang sesi program, penceramah telah memberikan tips dan tunjuk ajar secara langsung kepada para peserta dari aspek teknik menggunakan fungsi kalkulator FX570MS meliputi topik: a) Unit - penukaran pelbagai unit b) Vektor - operasi penambahan vektor dan magnitud vektor c) Hukum Kirchoff – penyelesaian persamaan serentak bagi arus elektrik d) Persamaan linear – penggunaan fungsi kuadratik bagi menyelesaikan parameter linear.