Pengenalan kepada Akta Arkib Negara 2003 (AKTA 629) / Ahmad Azman Mohamad Ramli - Mohamad Ramli, Ahmad Azman (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Akta Arkib Negara 2003 (Akta 629) merupakan dokumen perundangan yang memperuntukkan bidang kuasa pengurusan rekod awam dan arkib awam di Malaysia. Akta ini juga memansuhkan akta terdahulu iaitu Akta Arkib Negara 1966. Akta ini telah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong pada tarikh 29 Julai 2003 dan telah diwartakan secara rasmi oleh Parlimen Malaysia pada tarikh 7 Ogos 2003. Kandungan akta ini terpakai di seluruh Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya juga termasuk di seluruh Negeri Sabah dan Sarawak tetapi hanya berkenaan dengan rekod awam yang wujud pada atau selepas Hari Malaysia.