Tahap kefahaman warga UiTM terhadap konsep wakaf : kajian kes di Zon Tengah (Selangor, Perak dan Negeri Sembilan) / Baharuddin Sayin ... [et al.] - Sayin, Baharuddin; Ab. Manan, Siti Khadijah; Ali, Asmak; Suyurno, S. Salahudin (UPENA, 2005)
Kertas penyelidikan ini dipersembahkan untuk tatapan umum tentang tahap kefahaman warga UiTM di zon tengah (Selangor, Perak dan Negeri Sembilan) terhadap konsep wakaf. Satu soalselidik telah dirangka untuk memperolehi data-data mengenai konsep wakaf menurut Islam dan tahap kefahaman warga UiTM mengenainya. Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa wakaf merupakan amalan yang dituntut oleh agama dan begitu mudah untuk dilaksanakan. Namun realitinya tahap kefahaman warga UiTM terhadap konsep wakaf masih rendah, meskipun ada di antara mereka memiliki pengalaman wakaf. Adalah penting usaha-usaha pemupukan wakaf disemai melalui sistem pendidikan sejak di bangku sekolah lagi, agar usaha murni menggalakkan sifat berwakaf akan disambut baik oleh orang ramai demi faedah ummah dan UiTM.