Meningkatkan kualiti hidup dengan amalan detoks digital / Nurul Nisha Mohd Shah and Mohd Radzman Basinon - Mohd Shah, Nurul Nisha; Basinon, Mohd Radzman (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Di era digital yang serba pantas ini, kehidupan kita sering kali dikuasai oleh skrin seperti telefon pintar, komputer riba, dan tablet yang telah menjadi teman setia yang sukar dipisahkan. Namun, penggunaan teknologi yang berlebihan telah membawa kesan buruk kepada kesihatan mental, fizikal, dan sosial. Fenomena ini mendorong populariti detoks digital, iaitu amalan mengehadkan atau menghentikan penggunaan alat teknologi untuk satu tempoh tertentu. Detoks digital bukan sekadar trend, tetapi satu usaha penting untuk mengembalikan keseimbangan dalam kehidupan moden yang penuh dengan gangguan digital.