Di sebalik kebebasan bersuara: tanggungjawab yang terlupa / Muhammad Azril Roslan - Roslan, Muhammad Azril (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Perkara 10(1)(a) Perlembagaan Persekutuan Malaysia dengan jelas memperuntukkan hak setiap warganegara untuk menyuarakan pendapat dan meluahkan pandangan secara bebas. Namun, kebebasan ini tidak boleh dijadikan alasan untuk membenarkan penyebaran kebencian, maklumat tidak sahih, menyebarkan hasutan, serta pengaruh negatif dalam era digital yang tiada Batasan ini. Setiap individu perlu mengambil cakna tanggungjawab sosial dalam Masyarakat dan dapat membezakan antara kritikan yang membina dan penghinaan yang tidak beretika.