Kolum seronoknya Bahasa Arab: huruf Arab ada bunyi unik? jom cuba sebut dengan betul! / Nur Aini Ariffin - Ariffin, Nur Aini (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2025)
Tahukah anda bahawa bahasa Arab mempunyai beberapa bunyi unik yang tidak terdapat dalam bahasa Melayu? Jika anda belajar bahasa Arab, mungkin anda perasan ada beberapa huruf yang agak mencabar untuk disebut. Sebutan huruf-huruf ini memerlukan teknik khusus yang melibatkan penggunaan halkum, tekak dan posisi lidah yang berbeza daripada kebiasaan kita dalam bahasa Melayu. Jom kenali lima huruf paling mencabar dan cara menyebutnya dengan betul!