Isu-Isu harta pusaka mualaf di Malaysia / Fadziani Yaakub, Azizon Salleh and Wan Naimah Wan Daud - Yaakub, Fadziani; Salleh, Azizon; Wan Daud, Wan Naimah (Universiti Teknologi MARA, 2024)
Peningkatan bilangan mualaf setiap tahun menunjukkan bahawa agama Islam diterima dengan baik oleh masyarakat bukan Islam. Namun demikian, pengislaman mualaf turut memberi kesan kepada pengurusan harta yang ditinggalkan selepas kematian mereka. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji isu-isu berkaitan dengan harta pusaka mualaf di Malaysia. Kajian ini bersifat kualitatif dan menggunakan pendekatan analisis kandungan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat pelbagai isu berkaitan harta pusaka mualaf yang timbul daripada beberapa faktor, antaranya merahsiakan pengislaman daripada pengetahuan keluarga, kegagalan mendaftarkan status sebagai mualaf di Majlis Agama Islam Negeri (MAIN), serta tertakluk kepada Akta Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976. Kajian ini mencadangkan supaya proses pendaftaran sebagai mualaf diwajibkan, dan pindaan dibuat terhadap AMU 1976 yang bertentangan dengan prinsip Islam. Selain itu, pemerkasaan instrumen pengurusan harta perlu dipertingkatkan bagi memastikan hak waris Islam dan bukan Islam dapat dilindungi.