Peranan dan praktik profesional perundangan dalam pelaksanaan hibah, hibah amanah tunai dan hibah hartanah dalam gadaian / Ahmad Termizi Abdullah and Shofiyyah Moidin - Abdullah, Ahmad Termizi; Moidin, Shofiyyah (Universiti Teknologi MARA, 2024)
Kepelbagaian kategori hibah, berdasarkan mawhub (harta hibah) yang berlainan, menjadikan dokumentasi hibah itu juga berbeza daripada hibah klasik yang lebih mudah, sekaligus menjadikan pelaksanaan hibah itu dilakukan dengan pelbagai cara. Para profesional perundangan termasuk peguambela dan peguamcara, dan/atau syarikat-syarikat amanah telah mengamalkan pelaksanaan hibah dengan metod yang berbeza bagi kepentingan klien mereka. Klien diberi pilihan untuk membuat pilihan produk-produk yang ditawarkan mengikut kesesuaian mereka berdasarkan maslahah kepada pihak-pihak yang terlibat, faktor kewangan, dan kehendak klien itu sendiri. Kajian ini merungkai kepelbagaian amalan profesional perundangan dalam pelaksanaan hibah, hibah amanah tunai, dan hibah hartanah dalam gadaian, dan melihat peranan atau fungsi setiap kepelbagaian amalan tersebut.