Evaluasi peranan hibah amanah dalam pengurusan harta untuk mencapai matlamat pembangunan lestari (SDG) / Nurzahidah Jaapar, Shofiyyah Moidin and Mohd Izzat Amsyar Mohd Arif - Jaapar, Nurzahidah; Moidin, Shofiyyah; Mohd Arif, Mohd Izzat Amsyar (Universiti Teknologi MARA, 2024)
Inisiatif inovatif pengurusan harta yang dikenali sebagai hibah amanah, menawarkan pendekatan yang menarik dan berkesan serta mempromosikan amalan ekonomi mampan melalui Matlamat Pembangunan Lestari (SDG). Kajian ini mengkaji struktur konseptual dan dinamik terhadap operasi hibah amanah, di samping menekankan peranan kritikal yang dimainkan dalam menggalakkan inisiatif yang berkaitan dengan SDG. Kajian kualitatif ini menggunakan analisis kandungan dan kajian kes mendalam, dengan penemuan yang dinilai melalui metodologi induktif dan deduktif. Hasil kajian menunjukkan bahawa hibah amanah memajukan SDG dalam lima bidang utama: Tiada Kemiskinan, Kesihatan dan Kesejahteraan yang Baik, Pendidikan Berkualiti, Kesamarataan Gender dan Pekerjaan yang Baik serta Kemajuan Ekonomi. Kajian ini menekankan pentingnya hibah amanah sebagai pemangkin perubahan revolusioner dalam mempromosikan kemakmuran dan ketahanan ekonomi untuk generasi kini dan masa depan melalui pengurusan harta yang efektif. Justeru, kajian ini menyediakan platform untuk penyelidikan lanjut yang boleh menghubungkan konsep hibah amanah dengan kajian moden dalam ruang lingkup wasatiyyah, rahmatan li al-'ālamin, dan Maqasid Syariah agar membolehkan penerapannya diperluas dan diterima oleh seluruh negara.