Pendekatan pembelajaran kolaboratif: menghubungkan Matematik Perniagaan dengan aplikasi dunia sebenar melalui perkongsian industri / Siti Nurleena Abu Mansor, Azlina Mohd Mydin and Mahanim Omar - Abu Mansor, Siti Nurleena; Mohd Mydin, Azlina; Omar, Mahanim (Unit Penerbitan JSKM, 2025)
Pendidikan moden menekankan pendekatan pengajaran yang lebih kolaboratif, di mana akademia dan industri bekerjasama untuk memperkayakan pengalaman pembelajaran pelajar. Kajian ini bertujuan untuk menganalisis pemahaman dan persepsi pelajar terhadap Matematik Perniagaan serta mengenal pasti cabaran dalam penggunaannya dalam kehidupan sebenar. Dengan mengambil kira kepentingan pembelajaran kolaboratif, pembelajaran melalui perkongsian industri berpotensi membantu pelajar menghubungkan konsep teori dengan aplikasi dunia sebenar. Dapatan kajian menunjukkan bahawa majoriti pelajar memahami konsep asas Matematik Perniagaan, namun masih menghadapi kesukaran dalam mengaplikasikannya secara praktikal. Antara cabaran utama adalah kesukaran menghubungkan teori dengan amalan dan kekurangan pendedahan kepada situasi industri sebenar. Oleh itu, kaedah pengajaran yang melibatkan perkongsian daripada industri boleh menjadi pendekatan yang berkesan untuk meningkatkan kefahaman dan kemahiran pelajar dalam bidang ini.