Penerimaan pelajar UiTM dalam pembelajaran kosa kata Arab menggunakan aplikasi Mufradati / Muhamad Khairul Anuar Zulkepli ... [et al.] - Anuar Zulkepli, Muhamad Khairul; Abd Hamid, Mohd Zulkhairi; Wahab, Burhanuddin; Yahaya, Ahmad Fauzi; Mohamad, Norhayuza (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2025)
An application is a type of technology that is designed to make things easier for people to use. It has now been broadened in the area of learning, particularly in terms of language vocabulary. The Mufradati application is an Arabic vocabulary software designed for UiTM Kedah students. It becomes necessary for UiTM students to master Arabic terminology. Therefore, the purpose of this study is to discuss Mufradati's acceptability by UiTM Kedah students in terms of its application in Arabic vocabulary learning. This is a quantitative case study. The study sample consisted of 155 respondents. Data was collected by a questionnaire and analyzed descriptively using percentages, means, and frequencies. The findings indicate that UiTM Kedah students have a favorable attitude toward the Mufradati application. This demonstrates that technological components are highly significant when it comes to vocabulary development. This program provides students with an alternate way to study Arabic language independently and flexibly. Aplikasi adalah salah satu teknologi yang direka untuk memudahkan seseorang menggunakannya. Ia kini telah diperluaskan dalam dunia pembelajaran, terutamanya yang melibatkan aspek perbendaharaan kata bahasa. Aplikasi Mufradati adalah aplikasi perbendaharaan kata Arab yang dibangunkan untuk pelajar UiTM Kedah. Ia menjadi keperluan bagi pelajar UiTM dalam mempelajari perbendaharaan kata bahasa Arab. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk membincangkan penerimaan Mufradati oleh pelajar UiTM Kedah terhadap aplikasi Mufradati dalam pembelajaran kosa kata bahasa Arab. Kajian ini adalah kajian kuantitatif dalam bentuk kajian kes. Sebanyak 155 responden digunakan sebagai sampel kajian. Data diperoleh daripada soal selidik dan dianalisis secara deskriptif, melibatkan peratusan, min, dan frekuensi. Keputusan menunjukkan bahawa pelajar UiTM Kedah menerima aplikasi Mufradati dengan baik dan positif. Ini menunjukkan bahawa elemen teknologi sangat relevan apabila diterapkan dalam pembelajaran perbendaharaan kata. Dengan adanya aplikasi ini, ia menjadi alternatif bagi pelajar untuk mempelajari kosa kata Arab secara bebas dan fleksibel.