Faktor-faktor pelajar lemah dalam asas algebra / Fadzilawani Astifar Alias ... [et al.] - Alias, Fadzilawani Astifar; Mahlan, Siti Balqis; Shamsuddin, Maisurah; Hamat, Muniroh (Unit Penerbitan JSKM, 2025)
Asas algebra adalah perkara penting dalam matematik, tetapi ramai pelajar menghadapi kesukaran untuk menguasainya, terutama apabila mereka melangkah ke alam universiti. Kajian ini bertujuan untuk mencari faktor utama mengapa pelajar lemah dalam asas algebra sejak di peringkat sekolah menengah. Beberapa faktor yang dikenal pasti termasuk cara pengajaran yang lebih menekankan hafalan daripada pemahaman, kurangnya latihan berterusan, dan kurangnya kaitan algebra dengan kehidupan seharian. Selain itu, tekanan akademik di sekolah dan perubahan topik yang cepat juga boleh menyebabkan pelajar sukar untuk menguasai algebra. Kekurangan penguasaan asas algebra ini memberi kesan kepada pembelajaran matematik di universiti, kerana pelajar sukar mengikuti topik yang lebih rumit. Oleh yang demikian, kaedah pengajaran perlu diperbaiki dengan memberi lebih banyak latihan praktikal dan sokongan tambahan kepada pelajar supaya mereka dapat menguasai asas algebra dengan lebih baik.