Pengaruh al-Quran terhadap kesediaan Imam Bilal Muda UTM dalam menyumbang kepada ummah / Muhammad Dhiauddin Ahmad Termizi and Abdul Hafiz Abdullah - Ahmad Termizi, Muhammad Dhiauddin; Abdullah, Abdul Hafiz (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2025)
Sejak al-Quran diturunkan kepada umat manusia, pengaruh yang dibawanya dalam mencorakkan manusia daripada pelbagai aspek tidak dapat disangkal lagi. Sehubungan itu, timbul persoalan sejauh mana kesan atau pengaruh al-Quran terhadap imam dan bilal muda UTM dalam usaha mereka berkhidmat kepada masyarakat. Justeru, kajian ini dijalankan untuk menjawab persoalan tersebut. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif dengan seramai 27 orang calon imam dan bilal muda UTM sebagai responden. Setelah dianalisis, didapati imam dan bilal muda UTM mempunyai hubungan yang baik dengan al-Quran. Mereka juga bermotivasi dan bersedia untuk menyumbang khidmat kepada masyarakat di UTM dan kawasan sekitarnya. Selain itu, analisis korelasi Pearson mendapati hubungan yang kuat antara hubungan responden dengan al-Quran dan kesediaan mereka untuk berkhidmat kepada ummah. Akhir sekali, diharapkan kajian ini mampu memberikan kesedaran kepada banyak pihak akan kepentingan al-Quran sebagai sumber inspirasi bagi manusia.