Perancangan penyediaan ruangniaga dalam konteks hiraki bandar dan konsep Perbandaran Pahang Tenggara. Kes kajian Bandar Muadzam Shah / Ahmad Faudzi Abd. Majid - Abd. Majid, Ahmad Faudzi (1983)
Sebagai sebuah Lembaga Pembangunan Wilayah yang mula ditubuhkan pada tahun 1972 di bawah Akta Parlimen 68/72, Lembaga Ketnajuan Pahang Tenggara (DARA) pada asalnya di tugask an untuk membina 36 buah bandar berdasarkan cadangan dari Pelan Induk 1 nya . Mengikut kajian semula DARA tahun 1981, jumlah bandar-bandar baru telah dikurangkan menjadi 30 buah sahaja yang akan dibina hingga ke tahun 1990. Tiap-tiap bandar mempunyai kawasan hinterlandnya sendiri dan menqgunakan konsep perbandaran secara tertumpu sepertimana yang dicadangkan oleh Pelan Induk. Pada masa-masa yang lepas pembangunan di wilayah DARA ini, tumpuan hanyalah diberi untuk memajukan tanah-tanah dan memberi hak milik tanah (land alienation) tanpe menyedari akan perlunya dikaji perkaitan antara bandar-bandar itu akan berpengaruh sesama sendiri dari segi pengaruh terhadap penyediaan perniagaan dan perdagangan mahupun kemudahankemudahan sosial.