Wakaf kontemporari strategi pembangunan wakaf pendidikan tinggi di Malaysia / Mohammad Mahyuddin Khalid …[et al.] - Khalid, Mohammad Mahyuddin; Zaki Yaakob, Mohd Ashrof; Bhari, Azri; Sayin, Baharuddin; Mat Rani, Mohd Afandi (UiTM Press, 2017)
Secara tradisinya pengurusan wakaf di Malaysia adalah di bawah pihak berkuasa agama negeri-negeri. Ini adalah bertepatan dengan peruntukan 3(2) dalam Perlembagaan Persekutuan bahawa Raja adalah sebagai ketua Agama bagi negeri-negeri yang mempunyai Raja dan Yang Di Pertuan Agong sebagai Ketua Agama bagi negeri-negeri yang tidak mempunyai Sultan atau Raja. Penubuhan Majlis Agama Islam Negeri-negeri (MAIN) adalah menjadi penasihat kepada DYMM Sultan-Sultan di dalam soal-soal yang berkaitan dengan penggubalan dasar dan polisi mengenai Hal Ehwal Islam. Perlaksanaan dasar dan polisi ini dijalankan oleh sama ada MAIN sendiri atau Jabatan Agama Islam negeri-negeri (JAIN) berkenaan. Dari segi undang-undang MAIN adalah menjadi pemegang amanah tunggal bagi semua harta wakaf. Ini bermakna seluruh perkara yang berkaitan dengan hal ehwal waqaf sama ada wakaf khas atau wakaf am adalah dibawah pengurusan MAIN. Peruntukan ini adalah penting bagi memastikan penyelewengan dalam pengurusan tidak berlaku dan kawalan serta pembangunan dapat dijalankan secara berterusan.