Falsafah dan isu semasa / Asmaa' Mohd Arshad ... [et al.] - Mohd Arshad, Asmaa'; Mohd Burhan, Norhapizah; Ab Hamid, Norafifah; Mohammed Zabidi, Mahfuzah (UiTM Press, 2024)
Falsafah merupakan salah satu disiplin ilmu yang amat penting dipelajari dan dikuasai oleh individu agar dapat membina objektif dan matlamat yang jelas dalam kehidupan setiap manusia. Mempelajari falsafah boleh memandu minda berfikir dengan cara yang betul sehingga mempunyai kerangka berfikir yang betul, jelas dan tahu ke mana arah tuiu yang hendak dibawa dalam kehidupan mengikut pandangan alam (worldview) yang bersifat tauhid serta prinsip hidup ber-Tuhan dan beragama. Falsafah ialah aktiviti memikir dan menyelidik tentang segala benda di dalam alam. Manusia dituntut oleh agama untuk berfikir, dan menyelidik tentang segala perkara di alam ini. Manusia dituntut oleh agama untuk melakukan kajian dan penyelidikan terhadap alam kerana kajian tersebut dapat membantu manusia dalam meneroka pelbagai bidang ilmu pengetahuan baharu yang masih belum diketahui. Justeru, ilmu falsafah berguna dan berfaedah secara fitrah kepada manusia.