Kajian terhadap persepsi masyarakat di Kuching berkaitan dengan masalah cetak Rompak / Suriani Mali ... [et al.] - Mali, Suriani; Kawi, Sapinah; Asmin, Surayaty; Masli, Mohd. Mezelan; Abd. Razak, Mohd. Firdaus (2004)
Kami merupakan pelajar tahun akhir Universiti Teknologi Mara Kampus Samarahan (UiTMKS) untuk Fakulti Pentadbiran dan Undang-undang, Diploma Pentadbiran Awarn (semester 6) telah membuat satu kajian mengenai persepsi masyarakat di sekitar bandaraya Kuching tentang masalah cetak rompak. Memandangkan masalah cetak rompak yang semakin menular pada masa kini, kami ingin melihat sejauh manakah pandangan atau persepsi masyarakat di sekitar bandaraya Kuching terhadap gejala tersebut dan langkah-langkah dalam mengatasinya. Di samping itu juga ia bertujuan untuk mengkaji langkah-langkah yang telah diambil oleh pihak yang berkenaan samada ianya membawa kesan yang positifterhadap masalah cetak rompak yang melanda negara kita sekarang. Bagi mendapatkan maklumat yang terperinci dan tepat, kami telah mengedarkan 150 keping borang soal selidik untuk diisi oleh responden yang telah kami kenal pasti untuk menjalankan kajian ini. Tujuannya ialah untuk mendapatkan maklumat yang tepat daripada orang ramai mengenai masalah cetak rompak. Apa yang mampu kami katakan di sini ialah kajian ini akan menjadi bahan rujukan kepada mana-mana generasi pada masa akan datang tentang gejala cetak rompak