Transkrip wawancara bersama Puan Nur Farahiah binti Ramli usahawan - Mohd Saifi, Ahmad Adham; Mohd Zuhari, Mohammad Faiez (2025)
Kajian ini bertujuan untuk mendokumentasikan sejarah lisan RS Serunding, sebuah perniagaan serunding yang telah bertapak di Kampung Laut, Kelantan, sejak tahun 1985. Melalui wawancara bersama Puan Nur Farahiah Binti Ramli, kajian ini mengupas asal-usul perniagaan, faktor kejayaan, cabaran yang dihadapi serta inovasi yang diterapkan bagi mengekalkan keunikan produk. Resipi tradisional yang diwarisi terus dikekalkan manakala strategi pemasaran dan teknologi pengeluaran turut dipertingkatkan untuk memenuhi permintaan pasaran yang semakin berkembang. Namun, perniagaan ini masih berdepan cabaran seperti kenaikan harga bahan mentah, persaingan industri dan pensijilan halal untuk pasaran eksport. Usaha ini diharapkan dapat memberi gambaran menyeluruh mengenai kepentingan memelihara warisan makanan tradisional agar terus relevan dan mendapat tempat di pasaran tempatan serta antarabangsa.