Transkrip temubual bersama Encik Hasrol Fahmi bin Hj Hashim, bekas Penguatkuasa Taman Negara Johor mengenai sejarah lisan Puteri Gunung Ledang dan pengalaman beliau sebagai Penguatkuasa dan Renjer di Taman Negara Gunung Ledang, Johor / Aina Nabila Md Nazri dan Mardhiyatul Hainah Mohd Huzir - Md Nazri, Aina Nabila; Mohd Huzir, Mardhiyatul Hainah (2022)
Transkrip ini membincangkan pengalaman seorang responden dalam aktiviti pendakian di Gunung Ledang dan kejadian-kejadian mistik .vang pernah dilalui sepanjang bertugas sebagai renjer dan Penguatkuasa Taman Negara Ledang. Beliau berpengetahuan tentang kisah-kisah mitos mengenai Lagenda Puteri Gunung Ledang di mana kisah ini mempunyai pelbagai versi cerita yang perla dirungkai hagi mengetahui kesahihannya. Ramai dalam kalangan masyarakat pada masa kini, terutamanya generasi muda kurang diberi pendedahan mengenai kisah-kisah tempatan seperti Puteri Gunung Ledang yang merupakan kisah misteri terkenal di seluruh dunia. Kajian ini turut memfokuskan info info penting herkaitan Gunung Ledang serta perkara-perkara .vang perlu dititikheratkan semasa akfivifi pendakian di dalam hutan. Temubual ini didokumentasikan kepada masyarakat bagi menyediakan sumher-sumber suhih mengenai Lagenda Puteri Gunung Ledang dan keistimewaan Gunung Ledang sebagai khazanah negara yang bernilai. Tamhahan itu, transkrip ini juga menekankan peranan Taman Negara Gunung Ledang, Johor dalam usaha memelihara khuzanah-khazanah alam yang terdapat di Gunung Ledang dari segi penguatkuasaannya. Melalui kajian dan temubual sejarah lisan yang dijalankan ini, diharap masyarakat dapat mengetahui kisah mistik Lagenda Puteri Gunung Ledang melalui sumber yang sahih serta lebih menghargai khazanah alana Gunung Ledang agar tidak tercemar. Kata Kunci: Mitos Lagenda Puteri Gunung Ledang: Mistik, Pendakian. Gunung Ledang, Khazanah.