Transkrip temubual bersama En. Mengek bin Achai, Tok Batin perkampungan Orang Asli Air Tawas mengenai sejarah lisan Puteri Gunung Ledang dan pengalaman hidup beliau sebagai Tok Batin di perkampungan Orang Asli Air Tawas / Arinah Arifah Othman dan Nurul Aina Ismail - Othman, Arinah Arifah; Ismail, Nurul Aina (2022)
Transkrip ini adalah suatu kajian dan mengandungi butir-butir temubual yang telah dijalankan bersama dengan seorang Tok Batin Perkampungan Orang Asli Air Tawas yang sudah lama menetap di kawasan tersebut. Transkrip ini juga mengandungi maklumat-maklumat yang lebih terperinci mengenai kisah Puteri Gunung Ledang, kisah-kisah mistik dan misteri yang berlaku di Gunung Ledang dan mengenai sejarah penubuhan Taman Negara Gunung Ledang. Maklumat-maklumat ini perlu dibincangkan dan dibahaskan lebihlebih Iagi mengenai Puteri Gunung Ledang kerana kewujudannya masih menjadi persoalan sehingga kini. Justeru, transkrip ini akan membantu memberi penjelasan lebih dalam dan juga menyampaikan kisah yang mungkin tidak pernah didengari oleh penduduk tempatan. Selain itu, tema kajian ini adalah kearifan tempatan dimana di dalam kajian ini, seorang penduduk tempatan di temubual mengenai kisah yang berlaku di tempat kediaman beliau. Dengan harapan, kajian dan temubual yang dilakukan dapat memberi maklumat yang sewajarnya berkaitan kisah Puteri Gunung Ledang dan dapat membantu para penyelidik dalam kajian mereka pada masa hadapan.