Transkrip temubual bersama Encik Kamarul Azhar bin Abd Hamid, pengurus di Taman Negara Gunung Ledang mengenai lagenda Puteri Gunung Ledang / Nurul Izzah Farhanah Abd Hamid dan Fatin Izzati Sarozi - Abd Hamid, Nurul Izzah Farhanah; Sarozi, Fatin Izzati (2022)
Transkrip ini membincangkan tentang pengalaman seorang tokoh yang merupakan seorang renjer hutan di Taman Negara Gunung Ledang iaitu Encik Kamarul Azhar bin Abd Hamid. Ramai dalam kalangan masyarakat pada masa kini, terutamanya generasi yang baru dalam era ini tidak mengetahui secara langsung tentang sejarah lisan mengenai Puteri Gunung Ledang. Selain menyentuh sedikit sebanyak mengenai latar belakang tokoh ini, projek sejarah lisan ini akan cuba mengungkap kebenaran sebenar disebalik isu yang sering kali dikaitkan dengan Puteri Gunung Ledang iaitu merungkai misteri tentang Puteri Gunung Ledang itu sendiri. Bermula dari sejarah tentang sejarah Gunung Ledang tersebut, kajian ini turut memfokuskan secara menyeluruh tentang kisah dan sejarah iaitu siapa sebenarnya Puteri Gunung Ledang. Kajian ini bukan sahaja melalui Encik Kamarul Azhar sendiri, malah ianya juga turut diperoleh dari beberapa sumber yang lain bagi melihat sejauh mana persamaan dan berbezaan dalam kajian yang telah dilakukan. Melalui projek sejarah lisan ini juga, diharap masyarakat luar terutamanya generasi pada masa sekarang akan mengenali dengan lebih lanjut dan mendalam tentang Puteri Gunung Ledang ini. Kata Kunci: Puteri Gunung Ledang, Gunung Ledang, ynasvarakat, gcncrasi, Encik Kamarul Azhar Binti Abd Hamid