Historiografi penubuhan Program Plus Tahfiz di Universiti Teknologi MARA berpandukan Model ADDIE / Najahudin Lateh - Lateh, Najahudin; Osman, Muhammad Rahimi; Din, Ghafarullahhuddin (Universiti Teknologi MARA, 2022)
Penubuhan program Plus Tahfiz untuk memantapkan hafazan al-Qur’an di Universiti Teknologi MARA (UiTM) pada tahun 2018 adalah yang pertama seumpamanya di institusi pendidikan tinggi Malaysia. Namun, sehingga hari ini belum terdapat mana-mana penulisan ilmiah berkaitan fakta atau sejarah penubuhan program ini yang dihimpunkan atau ditulis. Oleh itu, kertas kerja ini dihasilkan dengan objektif untuk merekodkan histori program ini untuk rujukan pelbagai pihak pada masa akan datang. Kajian ini berbentuk kualitatif dengan kerangka kajian berpandukan Model ADDIE yang dikembangkan oleh Molenda (2003) serta diubahsuai kepada tiga fasa, iaitu analisis keperluan, rekabentuk dan pembangunan. Data dikutip daripada dokumentasi rasmi universiti dan luar serta observasi berdasarkan pengalaman penulis sendiri yang terlibat secara langsung dalam cadangan penubuhannya. Data yang diperoleh dianalisis secara deskriptif melalui kaedah analisis kandungan dengan olahan induktif dan deduktif. Hasil kajian ini memperoleh historiografi penubuhan program Plus Tahfiz pada tiga fasa mengikut kronologi masa selama setahun iaitu mulai Oktober 2017 hinggalah September 2018 sebelum diimplementasikan Journal of Contemporary Islamic Studies di seluruh kampus di UiTM. Kajian ini sangat bermanfaat kepada sistem maklumat institusi pendidikan, khasnya di UiTM selain rujukan utama berkaitan program ini kepada semua pentadbir universiti, institusi tahfiz, para penyelidik dan semua pencinta ilmu al-Quran.