Bengkel pelaporan outcome based education (OBE): transformasi kualiti program / Mohamad Khairul Duan - Duan, Mohamad Khairul (Perpustakaan Tun Abdul Razak, UiTM Sarawak, 2024)
Pada 3 September 2024, Fakulti Perakaunan UiTM Sarawak telah menganjurkan Bengkel Pengenalan Analisa Outcome Based Education (OBE) yang berlangsung di Bilik Sarjana, Kampus Kota Samarahan. Bengkel ini melibatkan 26 orang pensyarah daripada Fakulti Perakaunan dan Pusat Pengajian Sains Maklumat. Turut hadir dalam bengkel ini adalah En. Yussri bin Sawani, Ketua Unit Kualiti UiTM Cawangan Sarawak. Antara objektif utama bengkel ini adalah untuk memastikan para pensyarah dapat meningkatkan kualiti pelaporan Programme Learning Outcome Assessment (PLOA) dalam laporan CDL-CQI yang perlu disediakan pada setiap semester sebagai rujukan pihak NOBLe. NOBLe merupakan jawatankuasa yang bertanggungjawab mengukur pencapaian hasil pembelajaran di peringkat kursus, program, dan objektif, iaitu Course Learning Outcomes (CLO), Programme Learning Outcomes (PLO), dan Programme Educational Objectives (PEO). Seiring dengan itu, bengkel ini juga bertujuan memberi pencerahan kepada pensyarah berkaitan pencapaian PLO dan prestasi pelajar, bagi membantu perancangan pemantapan akademik di masa hadapan.