Transkrip temubual bersama Encik Aziz bin Yusof dan Encik Sulaiman bin Idris, penduduk tempatan Jementah, Segamat mengenai sejarah Segamat dan Jementah sebagai daerah lagenda / Nur Natasha Alia Maulad Abd Rahman dan Syazawana Mustaffa - Maulad Abd Rahman, Nur Natasha Alia; Mustaffa, Syazawana (2022)
Transkrip ini adalah mengenai kajian danjuga temu bual yang dijalankan terhadap dua orang penduduk asai atau tempatan yang mengetahui kisah peninggalan sejarah. Transkrip inijuga membincangkan dengan lebih mendalam tentang sejarah awal Segamat dan Jementah sebagai Daerah Lagenda dengan lebih mendalam dan terperinci dalam pelbagai aspek termasuklah kisah mitos dan sejarah pembinaan kereta api pertama di Segamat. Seperti sedia maklum, kisah sejarah merupakan suatu pen ceritaan asal daripada orang terdahulu yang perlu dikekalkan untuk generasi muda pada masa akan datang. Hal ini demikian adalah agar mereka dapat menghayati dan mengambil ikhtibar daripada kisah pengorbanan orang terdahulu yang membentuk nama sesebuah kawasan atau daerah. Semoga kajian dan temu bual yang telah dijalankan dapat memberikan maklumat yang tepat mengenai sejarah Segamat dan Jementah sebagai Daerah Lagenda dan diharapkan dapat menjadi sumber kajian yang bermanfaat pada masa hadapan. Kata kunci: Sejarah, Penduduk tempatan, Temu bual, Segamat dan Jementah, Kajian, Mitos