Transkrip temubual bersama Dato' Ronald Gan Yong Hoe presiden persatuan Peranakan Baba Nyonya Malaysia mengenai budaya masyarakat Baba Nyonya di Melaka / Nurul Izzati Nazura Hazrin dan Maryam Md Saidi - Hazrin, Nurul Izzati Nazura; Md Saidi, Maryam (2022)
Malaysia merupakan satu Negara yang harmoni dan kaya dengan pelbagai budaya bergabung menjadi satu membentuk "Keluarga Malaysia". Kajian ini akan mengkongsikan berkenaan budaya masayarakat Baba dan Nyonya di Melaka. Kaum ini telah wujud sejak beberapa abad yang lalu pada zaman Kesultanan Melayu Melaka lagi. Pedangang daripada negara Cina yang telah datang ke Melaka dan mengahwini wanita tempatan lalu terjadilah asimilasi tanpa paksaan dapat membentuk suatu kaum yang sangat unik dan kaya dengan budaya mereka tersendiri. Di dalam kajian ini terdapat pelbagai informasi berkaitan adat budaya masyarakat Baba dan Nyonya di Melaka mengenai elemen-e/emen menarik seperti cara kehjdupan sehinggalah makanan tradisi kaum ini sendiri. Informasi yang diberikan adalah hasil temubual bersama YB Dato Ronald Gan Yong Hoe, Presiden Persatuan Baba Nyonya Malaysia. Beliau merupakan keturunan Baba Nyonya tulen yang dilahirkan dan dibesarkan di negeri Melaka. Diharapkan, dengan segala ilmu dan informasi yang telah dikongsikan oleh reponden ini dapat menambah ilmu pengetahuan berkenaan kaum Baba dan Nyonya yang unik dan masih kurang diketengahkan oleh masyarakat di Malaysia.