Transkrip temubual bersama Encik Kamaludin bin Abd Rahman, penduduk setempat Kampung Lubok Batu mengenai sejarah Kampung Lubok Batu dan Masjid Makam Kampung Lubok Batu / Farah Izzati Misarifin dan Nur Farah Della Mohd Hadi - Misarifin, Farah Izzati; Mohd Hadi, Nur Farah Della (2022)
Transkrip ini membincangkan tentang pengalaman seorang tokoh yang merupakan penduduk setempat Kampung Lubok Batu, Segamat Johor iaitu Encik Kamaludin bin Abdul Rahman. Wawancara ini dilalukan untuk mengetahui pengalaman sejarah beliau tentang sejarah Masjid Makam dan Kampung Lubok Batu. Beliau pernah menjadi Setiausaha di Masjid Lubok Batu dan selepas itu, beliau fokus di dalam politik untuk beberapa tahun. Selepas beliau di dalam bidang politik, beliau kembali menjadi Setiausaha di masjid itu sehingga sekarang. Beliaujuga pernah hekerja di Majlis Perhandaran Segamat selama 39 tahun. Melalui sejarah lisan ini, diharapkan masyarakat dapat mengetahui tentang Makam Lubok Batu dan Kampung Lubok Batu serta memperoleh banyak pengetahuan tentang bidang ini dengan lebih mendalam. Pandangan dan pendapat beliau tentang kisah sejarah Masjid Makam dan Kampung Lubok Batu ini serha sedikit dapat memberi manfaat kepada para penyelidik untuk membuat rujukan pada masa akan datang. Dengan kerjasama yang diberikan oleh Encik Kamaludin bin Abdul Rahman, kami dapat menyelesaikan tugasan kami dan mendokumentasikan kisah ini dengan jayanya. Kata Kunci: Encik Kamaludin, Masjid Makam Lubok Batu, Kampung Lubok Batu, Sejarah, Majlis Perbandaran Segamat.