Transkrip temubual bersama Encik Mohd Rizan bin Abdul Rahman, bekas Renjer Perhutanan Taman Negara Gunung Ledang mengenai pengalaman beliau di Gunung Ledang / Anis Nabeela Mohd Radznan dan Wahida Amalin Asmadi - Mohd Radznan, Anis Nabeela; Asmadi, Wahida Amalin (2022)
Transkrip ini membincangkan tentang kisah pengalaman seorang responden yang merupakan bekas renjer perhutanan di Taman Negara Johor Gunung Ledang iaitu Encik Mohd Rizan bin Abdul Rahman. Kajian sejarah lisan yang bertemakan kearifan tempatan ini menyentuh kepada kisah legenda Puteri Gunung Ledang yang berada di Gunung Ledang, Tangkak, Johor. Kisah lisan yang diturunkan dari generasi ke generasi ini menimbulkan persoalan akan kesahihan cerita tersebut, maka menerusi kajian sejarah lisan ini, pengkaji memfokuskan topik kajian terhadap sejarah dan kisah Gunung Ledang, Puteri Gunung Ledang, Taman Negara Johor, dan juga Gunung Ledang Resort. Turut dimasukkanjuga kisah-kisah mistik dan mitos yang banyak diceritakan oleh orang ramai. Dengan herbekalkan pengalaman beliau sejak tahun 1995 sehingga 1997, pelbagai kisah yang berkait dengan tempat-tempat tersebut telah dapat terungkap sepanjang sesi temu bual yang telah diadakan. Maka, dengan melalui kajian sejarah lisan ini, diharapkan agar kajian ini dapat berguna untuk dijadikan rujukan oleh para penyelidik dan juga orang awam pada masa yang akan datang. KATA KUNCI Puteri Gunung Ledang, Mistik, Mitos, Loji Gunung Ledang, Renjer