Transkrip wawancara bersama Puan Hajah Zabedah binti Osman Tokoh Anugerah Guru Pahang / Mardiana Ikhmar Norazli and Nur Azilah Ahmad Nizam - Norazli, Mardiana Ikhmar; Ahmad Nizam, Nur Azilah (2021)
Transkrip ini mengandungi wawancara sejarah lisan yang dijalankan ke atas seorang tokoh pendidikan iaitu Puan Hajah Zabedah binti Osman bagi mengetahui maklumat berkaitan beliau mengenai sejarah perkhidmatan dan sumbangan beliau dalam bidang pendidikan. Wawancara telah dijalankan di rumah beliau iaitu di Pekan, Pahang. Beliau telah dilahirkan di Kampung Benta, Langgar, Pekan. Sepanjang perkahwinan beliau dengan Allahyarham Saadon bin Haji Yaacob, beliau telah dikurniakan dengan 5 orang cahaya mata. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Sungai Lembing dan menyambung pelajaran di Sekolah Menengah Sungai Lembing dan Sekolah Menengah Abdul Rahman Tali. Beliau memulakan karier dalam bidang pendidikan pada tahun 1977 di SMK Sungai Lembing dan diikuti dengan lima buah sekolah lain di Pahang sehingga tahun 2006. Sekolah pertama beliau dilantik menjadi seorang pengetua ialah di SMK Nenasi, Pekan. Selepas bersara daripada guru, beliau terlibat juga berkhidmat di bawah Pejabat Pelajaran Daerah Rompin dan Jabatan Pelajaran Negeri Pahang dari tahun 2007 sehingga 2011. Pelbagai anugerah yang telah diterima oleh beliau antaranya anugerah Tokoh Guru Pahang pada tahun 2016. Transkrip ini juga menghuraikan tentang sumbangan beliau dalam bidang pendidikan dan juga harapan beliau terhadap generasi muda pada masa kini.