Transkrip wawancara bersama Profesor Madya Dr. Nik Rosmawati binti Nik Husain / Nur Fika Umairah Boniyamin and Fatin Nazirah Zainul Anuar - Boniyamin, Nur Fika Umairah; Zainul Anuar, Fatin Nazirah (2021)
Temubual dilakukakan bersama Prof Madya Dr. Nik Rosmawati Binti Nik Husain untuk mengetahui serba sedikit tentang perkhidmatan beliau sebagai Doktor Pakar Perubatan. Beliau merupakan penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang pada tahun 2007 di peringkat kebangsaan. Temubual ini telah dijalankan secara atas talian menggunakan platform Google Meet. Prof Madya Dr. Nik Rosmawati Binti Nik Husain telah berkhidmat selama 24 tahun bermula 1997. Bermula Tahun 2008, beliau telah menjadi pensyarah perubatan bagi kesihatan persekitaran. Beliau juga merupakan penerima Most popular vote award for oral presentation, bagi tajuk “Effect of Food Nutrition Intervention on Food Handlers’ Knowledge and Competitive Food Serving: A Randomized Controlled Trial” pada tahun 2015. Beliau telah menerbitkan 5 buah buku dan 15 kertas penyelikan hasil karya beliau sendiri. Sejarah kehidupan dan kerjaya beliau dapat dijadikan sumber inspirasi dan contoh kepada semua orang.