Business Innovation, Competition and Exhibition (BICE) pencetus inovasi keusahawanan pelajar/ Noryanne Amer ... [et al.] - Amer, Noryanne; Mohd Nasir, Noormahayu; Wahidin, Ima Shanaz; Jaafar, Riza Emifazura (2023)
JPP & MASMED UiTM Cawangan Perak Kampus Tapah, 4 Julai 2023: Keusahawanan merupakan salah satu pemangkin perubahan kepada status sosial kepada individu, masyarakat dan negara secara umumnya. Program “Business Innovation, Competition and Exhibition” (BICE) ialah program yang dijalankan pada setiap semester di UiTM Cawangan Perak Kampus Tapah. Program ini merupakan kesinambungan daripada aktiviti pengajaran dan pembelajaran kursus “Asas Keusahawanan” (ENT300). Ianya bertujuan untuk meningkatkan kefahaman serta daya saing serta inovasi pelajar. Para pelajar perlu membuat pembentangan dalam bentuk pertandingan inovasi yang seterusnya akan dinilai oleh panel industri bagi memberi nilai tambah kepada produk dan rancangan perniagaan yang telah dihasilkan. Disamping itu, pelajar juga didedahkan dengan dua ceramah keusahawanan yang diberikan oleh usahawan industri luar dan pensyarah UiTM yang telah berjaya dan cemerlang dalam bidang masing-masing. Ceramah pertama telah diberikan oleh Profesor Madya Dr. Alwi Mohd Yunus, Ketua Transformasi Organisasi dan Minda, UiTM Shah Alam, Selangor manakala ceramah kedua pula disampaikan oleh usahawan berjaya Puan Arliya Munif dari Syarikat Perabot Berkualiti Kedah.