Transkrip wawancara bersama Hajah Saripah binti Embong (Guru Pencetus Kreativiti, Penjana Inovasi) Tokoh Pendidikan / Raja Nurhafizah Raja Azmi and Nur Shafika Nadia Norhisam - Raja Azmi, Raja Nurhafizah; Norhisam, Nur Shafika Nadia (2021)
Kajian ini dijalankan adalah untuk mengkaji Guru Pencetus Kreativiti, Penjana Inovasi iaitu Tokoh Pendidikan, Hajah Saripah Binti Embong. Permasalah kajian adalah untuk mengetahui latar belakang serta peranan dan sumbangan Hajah Saripah Binti Embong. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk mengkaji latar belakang, peranan, anugerah dan sumbangan tokoh. Bagi mengkaji tokoh ini, kaedah temubual dan rujukan telah digunakan. Dalam kajian ini, pengkaji menggabungkan antara kajian perpustakaan dan kajian lapangan. Melalui kejian ini, banyak peranan dan sumbangan yang telah disumbangkan oleh tokoh kepada pelajar, masyarakat dan negara. Di samping itu, tokoh juga memperoleh banyak kejayaan sehingga kini. Secara kesimpulannya, diharapkan peranan dan sumbangan tokoh berkaitan inovasi dapat dijadikan contoh dan motivasi untuk semua orang sekaligus juga dapat dijadikan satu panduan dan rujukan untuk pengkaji lain pada masa akan datang.