Guidelines on Thesis/Dissertation Format 2017 / Institute of Graduate Studies - Universiti Teknologi MARA, Institute of Graduate Studies (Institute of Graduate Studies, 2017)
Garis Panduan Format Tesis/Disertasi 2017 yang diterbitkan oleh Institut Pengajian Siswazah (IPSis), Universiti Teknologi MARA (UiTM), adalah dokumen panduan yang komprehensif untuk pelajar pascasiswazah dalam menyediakan tesis atau disertasi mereka. Dokumen ini tidak terhad kepada subjek atau bidang pengajian tertentu; sebaliknya, ia dirancang untuk digunakan oleh semua pelajar pascasiswazah di UiTM, tanpa mengira fakulti atau bidang pengajian mereka Garis panduan ini merangkumi aspek teknikal seperti panjang tesis, spesifikasi kertas, fon, penjajaran, dan format penomboran. Ia juga menyediakan panduan terperinci mengenai struktur tesis, termasuk bahagian pendahuluan, tinjauan literatur, metodologi, hasil, perbincangan, dan kesimpulan. Selain itu, terdapat lampiran yang memberikan contoh untuk halaman tajuk, pengisytiharan karya asli, abstrak, dan lain-lain. Dengan mengikuti garis panduan ini, pelajar dapat memastikan bahawa tesis atau disertasi mereka memenuhi standard format yang ditetapkan oleh UiTM, yang penting untuk penerimaan dan penilaian akademik.