‘Tribute to frontliners’ / Mohd Zamri Azizan - Azizan, Mohd Zamri (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2022)
Malaysia merekodkan kes penurunan kes COVID-19 sejak akhir-akhir ini apabila mencatat penurunan kes sejak Minggu Epidemiologi (ME) diperkenalkan dewasa ini untuk mengawal kes jangkitan di setiap pelusuk Malaysia secara mingguan. Penurunan demi penurunan kes ini dapat disaksikan setiap hari dengan kepaduan dan kelestarian para barisan hadapan (frontliners) yang bersungguh-sungguh mengawal selia kes-kes harian agar dapat mengekang jangkitan dari kembali meningkat. Kini Malaysia mula bernafas sedikit demi sedikit dan mencari semula rentak kehidupan yang telah hilang selama ini setelah menghadapi tempoh kesulitan dan kepayahan sejak kebelakangan ini. Walaupun dijajahi dengan fasa-fasa pandemik yang amat kompleks namun Malaysia kini perlu menempuh kehidupan melalui norma baharu yang lain yang di sebut endemik. Endemik adalah satu situasi apabila suatu virus atau penyakit itu tetap wujud dalam masyarakat atau di sebuah tempat namun orang ramai perlu menyesuaikan diri dan belajar untuk hidup dengannya. Hal terpenting yang perlu dijadikan panduan tentang endemik ini ialah ianya tidak akan lesap justeru virus tersebut akan sentiasa berlegar setiap masa tetapi pada masa yang sama terdapat kemungkinan ia boleh merebak di luar jangkaan dan menjadi suatu epidemik jika tidak dibendung. Apabila Covid-19 mencapai tahap endemik, ini tidak bererti koronavirus tersebut semakin lemah tetapi tubuh manusia semakin kuat menentangnya kerana sistem imun tubuh kita lebih kebal dan terbiasa dengan virus ini setelah melalui peringkat-peringkat vaksinasi tertentu.