Eksplorasi seni kreatif dalam pembuatan model bersama pelajar-pelajar SMK Pengkalan Lebai Man / Izza Syahida Abdul Karim ... [et al.] - Abdul Karim, Izza Syahida; Mohd Yusof, Fadila; Mohd Amin, Mohd Hamidi Adha; Md Hashim, Azhari (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2022)
Kolej Pengajian Seni Kreatif UiTM Kedah telah bersetuju dan menghadiri jemputan dari pihak Sekolah Menengah Kebangsaan Pengkalan Lebai Man bagi mengadakan Program Bengkel Knowledge Transfer Programme (KTP), Transformasi Seni Kreatif Bersama para murid dan Guru SMK Pengkalan Lebai Man yang diadakan pada 18 Julai 2022 jam 9 pagi hingga 12.30 tengah hari yang bertempat di sekolah tersebut yang disertai oleh 56 pelajar Seni Visual bersama-sama dengan 8 pensyarah Kolej Pengajian Seni Kreatif & APB UiTM Kedah. Program ini dianjurkan sebagai persediaan para pelajar bagi menghadapi peperiksaan SPM beserta meningkatkan ilmu pengetahuan dan tranmisi dalam mendedahkan eksplorasi estetika lakaran asas serta pembuatan model dalam aktiviti pendidikan pelajar sekolah terhadap Bermula dengan pengenalan kepada Kolej Pengajian Seni Kreatif dari PM Ts Dr Azhari Md Hashim, program diteruskan dengan sesi Eksplorasi Seni Kreatif dalam Pembuatan Model bersama-sama dengan pelajar dan fasilitator. Para pelajar diberikan taklimat ringkas mengenai informasi projek beserta dengan kit pembuatan model. Pelajar bekerjasama secara berkumpulan bagi menghasilkan Handphone Holder menggunakan kotak PVC. Ekplorasi dari segi idea yang dicetuskan hasil dari perbincangan serta pemilihan pelajar yang dibantu oleh Fasilitator. Perkongsian ilmu dari segi teknik asas bagi menghasilkan Handphone Holder yang berjaya. Hasil daripada pembuatan model tersebut dikongsi bersama pelajar di akhir program. kemahiran seni visual.