Lawatan akademik bagi menarik minat pelajar / Abu Hanifa Ab. Hamid … [et al.]. - Ab. Hamid, Abu Hanifa; Shawalludin, Syahrini; Abdul Karim, Izza Syahida; Md Shahid, Shuhaila
Pada 11 Ogos 2022, Khamis, 2 sekolah yang terletak di negeri Kedah telah memilih UiTM Cawangan Kedah untuk lawatan akademik. Tujuan utama lawatan akademik ini adalah untuk memperkasakan hubungan dan kerjasama akademik sekolah bersama universiti serta memberi pendedahan luas berkaitan halatuju pelajar. Sekolah yang terlibat adalah Maahad Al Iman Li Ulumil Quran, Kampung Pantai Cicar, Kuala Ketil. Lawatan terdiri dari 41 orang pelajar tingkatan 4 dan 5, serta 5 orang guru pengiring Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Sofiah, dari Alor Setar, Kedah juga turut serta dalam lawatan akademik ini. Lawatan dari sekolah ini pula diwakili oleh 95 pelajar dan 5 orang guru pengiring. Pada awalnya aktiviti ini didedahkan dengan sesi taklimat akademik yang diadakan di Dewan Perdana, seterusnya pelawat bergerak ke Perpustakaan Sultan Badlishah untuk merasai suasana belajar di Universiti.