RTM memilih Batik Merbok untuk rancangan majalah TV Okey / Ts. Normaziana Hassan and Shuhaila Md Shahid - Hassan, Normaziana; Md Shahid, Shuhaila (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2022)
Batik Merbok telah menjadi pilihan RTM dalam usahasama untuk rancangan Majalah TV “#HD” 30 minit x 13 Episod untuk saluran TV Okey, RTM. Penggambaran ini dijalankan pada 11 April 2021 yang lalu yang merupakan sebuah rancangan majalah idea deco yang menggabungkan konsep travelog dan ubah suai ruang. Ubah suai ini mengambil inspirasi daripada idea, motif dan elemen Batik Merbok.