Keperluan syariah dalam industri hotel: Apa yang perlu diketahui / Siti Nur Husna Abd Rahman, Dr. Rafidah Mohd Azli and Dr. Nursafra Mohd Zhaffar - Abd Rahman, Siti Nur Husna; Mohd Azli, Rafidah; Mohd Zhaffar, Nursafra (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Industri pelancongan dan perhotelan semakin berkembang dengan pesat, khususnya di negara-negara yang menerima kunjungan ramai pelancong Muslim. Menurut laporan oleh Thomson Reuters (2019), permintaan terhadap kemudahan yang patuh syariah semakin meningkat seiring dengan peningkatan kesedaran dan keperluan pelancong Muslim untuk mendapatkan perkhidmatan yang selari dengan ajaran Islam. Keperluan ini mendorong industri hotel untuk menyediakan perkhidmatan yang bukan sahaja memenuhi standard kualiti biasa, tetapi juga selaras dengan prinsip syariah (Henderson, 2016). Konsep hotel patuh syariah meliputi pelbagai aspek, termasuk penyediaan makanan halal, kemudahan beribadah, serta perkhidmatan yang menjaga kesopanan dan keselesaan semua pihak (Samori, Md Salleh, & Khalid, 2016). Namun, banyak pihak dalam industri ini mungkin masih kabur tentang kriteria yang perlu dipenuhi bagi mencapai status patuh syariah yang autentik (Razalli, Abdullah, & Hassan, 2012). Artikel ini bertujuan untuk memberi panduan asas mengenai keperluan-keperluan syariah dalam industri hotel serta kepentingannya dalam memenuhi harapan pelancong Muslim di Malaysia dan peringkat antarabangsa.