Media sosial memacu transformasi dakwah Islam era digital / Nurul Nisha Mohd Shah and Mohd Radzman Basinon - Mohd Shah, Nurul Nisha; Basinon, Mohd Radzman (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Dalam era digital yang pesat berkembang ini, media sosial telah menjadi platform utama komunikasi dan penyebaran maklumat. Fenomena ini membuka peluang besar untuk menyampaikan mesej dakwah Islam kepada generasi muda secara lebih efektif dan meluas. Namun, fenomena ini juga membawa cabaran tersendiri yang perlu ditangani dengan bijak. Peluang yang terbuka luas melalui media sosial untukdakwah kontemporari tidak boleh dipandang ringan. Menurut statistik terkini, lebih 80% rakyat Malaysia adalah pengguna aktif media sosial, dengan purata masa penggunaan harian melebihi tiga jam. Keadaan ini memberikan akses yang sangat luas kepada para pendakwah untuk menjangkau penonton sasaran mereka, terutamanya golongan muda. Salah satu strategi kreatif yang boleh digunakan ialah penghasilan kandungan visual yang menarik. Infografik, video pendek, dan "meme" Islamik yang direka dengan baik mampu menyampaikan mesej dakwah dengan cara yang mudah difahami dan diingati. Video-video dakwah pendek berdurasi sekitar satu minit yang semakin popular di platform seperti TikTok dan Instagram Reels telah berjaya menarik jutaan tontonan. Situasi ini membuktikan keberkesanan format ringkas dan padat dalam menyampaikan ilmu agama kepada generasi muda.