Pemerkasaan usahawan asnaf Majlis Agama Islam Negeri Sembilan mendepani era digital / Khairul Azhar Meerangani, Mohammad Fahmi Abdul Hamid and Mohamad Hanif Jofri - Meerangani, Khairul Azhar; Abdul Hamid, Mohammad Fahmi; Jofri, Mohamad Hanif (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2024)
Transformasi usahawan asnaf menerusi Program Pembangunan Insan merupakan inisiatif proaktif oleh Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) bertujuan membantu meningkatkan potensi golongan asnaf dalam sektor keusahawanan. Inisiatif ini sejajar dengan objektif MAINS sendiri bagi meningkatkan keberkesanan agihan zakat menerusi strategi serampang dua mata, iaitu memastikan setiap asnaf mampu menjalani kehidupan sejahtera di samping membina potensi diri untuk keluar daripada belenggu kemiskinan. Sejajar dengan perkembangan Revolusi Industri 4.0, pembangunan pelbagai aplikasi atas talian dan platform media digital mampu meningkatkan potensi, kebolehsaingan dan kebolehpasaran pemain sektor Industri Kecil dan Sederhana (IKS), terutamanya menerusi segmen keusahawanan digital. Justeru, penyelidikan ini bertujuan untuk mengenalpasti penglibatan usahawan asnaf di Negeri Sembilan dalam segmen keusahawanan digital. Seterusnya, untuk membangunkan potensi keusahawan digital menerusi Modul AsnafTech 4.0 bagi meningkatkan kebolehsaingan usahawan asnaf zakat di Negeri Sembilan. Kajian dijalankan secara kuantitatif menerusi edaran soal selidik terhadap 40 responden dalam kalangan usahawan asnaf MAINS. Dapatan soal selidik seterusnya dianalisis secara diskriptif bagi menilai keberkesanan pelaksanaan Model AsnafTech 4.0 ini bagi melahirkan usahawan asnaf yang kompeten dan berdaya saing. Model yang dibangunkan ini berupaya menjadi nilai tambah kepada pihak MAINS dan usahawan asnaf di Negeri Sembilan bagi meningkatkan kebolehsaingan mereka, seterusnya menyumbang dalam merealisasikan matlamat serampang dua mata institusi zakat itu sendiri.