Live@PTAR bersama Pejabat Kursi Institusi Raja-Raja Melayu: peranan raja-raja melayu dalam mencapai kemerdekaan, 6 Ogos 2021 / Noor Azureen Abd. Aziz - Abd. Aziz, Noor Azureen (Perpustakaan Tun Abdul Razak, 2021)
Perpustakaan Tun Abdul Razak (PTAR) UiTM Shah Alam dengan kerjasama Pejabat Kursi lnstitusi Raja-Raja Melayu (KIRRM) UiTM Shah Alam telah menganjurkan program bual bicara bersempena Hari Kemerdekaan yang ke-64 secara langsung dalam segmen bicara pakar yang bertajuk "Tanah Melayu Merdeka: Peranan Raja-Raja Melayu dalam Mencapai Kemerdekaan. Program kali ini dikendalikan oleh Datin Dr. Zahariah Sahudin, Felo di Kursi lnstitusi Raja-Raja Melayu UiTM Shah Alam selaku moderator bersama panel jemputan Datuk Dr. Shamrahayu Ab Aziz, Penyandang, Kursi Raja-Raja Melayu UiTM Shah Alam. Sesi perkongsian ilmu pada kali ini dimulakan dengan penceritaan kepada peranan raja-raja Melayu dalam mencapai kemerdekaan yang mana pada awalnya Kota Melaka mengalami fasa penjajahan dan pentadbiran oleh kuasa asing hampir 450 tahun daripada kuasa-kuasa Barat dan Jepun. Dalam konteks lnstitusi Beraja, apabila Melaka diangkat sebagai sebuah empayar yang disegani dunia pada abad ke-15, Melaka ditadbir dengan menggunakan Sistem Beraja yang mana ia sangat berkesan pada kegemilangan Melaka, maka peranan lnstitusi Beraja adalah sangat penting dan paling utama pada ketika itu.