Halatuju Pusat Pengajian Sains Maklumat ke arah Global Renowned University 2025: Retreat Perancangan Strategik PPSM, Pengajian Pengkomputeran, Informatik dan Matematik, UiTM Cawangan Sarawak / Sharin Sulaiman - Sulaiman, Sharin (Perpustakaan Tun Abdul Razak, UiTM Sarawak, 2023)
Pusat Pengajian Sains Maklumat (PPSM), Kolej Pengajian Pengkomputeran, Informatik dan Matematik, UiTM Cawangan Sarawak telah mengadakan satu bengkel retreat perancangan strategik yang diadakan pada 21 dan 22 Mac 2023 bertempat di Ruai Pengawa, UiTM Cawangan Sarawak, Kampus Samarahan. Bengkel ini melibatkan seramai 14 orang pensyarah dan diketuai oleh Ketua Pusat Pengajian (KPP) Fakulti Perakaunan dan Sains Maklumat, Puan Hajah Dayangku Ruhayah binti Awang Bolhan. Bengkel ini diadakan dengan objektif untuk merangka program dan aktiviti di peringkat pusat pengajian berdasarkan 4 area utama bagi mencapai hasrat UiTM sebagai Global Renowned University (GRU) menjelang tahun 2026 iaitu pelajar global, para pensyarah yang bertaraf antarabangsa, penglibatan bersama industri dan komuniti, dan penglibatan kerjasama dua hala dengan alumni.