Lapisan maksud dalam kenyataan media Istana Negara 24 November 2022: satu analisis tekstual / Nazima Versay Kudus and Wan Noorli Razali - Versay Kudus, Nazima; Razali, Wan Noorli (Universiti Teknologi MARA, Kedah, 2023)
The Istana Negara Media Statement dated 24 November 2022 by His Majesty the King, Duli Yang Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong for media practitioners and rakyat on the appointment of the 10th Prime Minister comprises rich underlying meanings. Using textual analysis, this study investigated the use of words and structures in conveying implied meaning. The study found that this text clearly states the decision-making process by His Majesty the King and His Majesty's recommendations to the Prime Minister and national leaders. In addition, Royal and Arabic terms as well as Malay proverbs have been used to reinforce this purpose. Kenyataan Istana Negara bertarikh 24 November 2022 daripada ke Bawah Duli Yang Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong untuk makluman pengamal media dan rakyat akan pelantikan Perdana Menteri ke-10 sebenarnya kaya dengan lapisan maksud yang dalam dan tersirat. Menggunakan analisis tekstual, kajian ini melihat penggunaan perkataan dan ayat dalam menyampaikan maksud yang tersirat. Kajian mendapati teks ini menyatakan dengan jelas akan proses membuat keputusan oleh KDYMM Seri Paduka Baginda dan saranan Baginda terhadap Perdana Menteri dan barisan pemimpin negara. Selain itu, bahasa istana, istilah bahasa Arab dan peribahasa Melayu telah digunakan bagi memperkukuh lagi tujuan ini.