Penganjuran program penulisan geran industri / Rofiza Aboo Bakar - Aboo Bakar, Rofiza (Academy of Language Studies, 2025)
Pada 2 Oktober 2024, sebuah program intensif bertajuk ‘Crafting Industrial Grants for Social Sciences: An Intensive Workshop' telah dianjurkan oleh Akademi Pengajian Bahasa (APB). Program ini bertujuan untuk memberikan bimbingan dan strategi terkini kepada penyelidik-penyelidik Akademi Pengajian Bahasa dalam bidang sains sosial bagi mendapatkan geran-geran industri yang berkaitan, termasuk dari institusi kewangan seperti bank, kerajaan negeri, dan sektor korporat yang lain, bagi memperkukuh usaha penyelidikan yang berimpak tinggi serta menyumbang kepada pembangunan masyarakat dan negara. Program ini diketuai oleh jawatankuasa yang terdiri daripada individu berpengalaman dalam bidang masing-masing. Profesor Madya Dr. Hajjah Rofiza Aboo Bakar bertindak sebagai Pengarah Program dan juga Penceramah, memastikan segala perancangan dan pelaksanaan berjalan lancar sambil berkongsi cara-cara menulis serta memohon geran industri. Beliau dibantu oleh Puan Fasyin Diana Mohamad Fadzil selaku Timbalan Pengarah, dan bersama-sama mereka berjaya mengatur serta menyusun program yang berfokus kepada keperluan para penyelidik.