Kajian tentang masalah peningkatan kadar migrasi masyarakat Orang Ulu di Kuching / Cosmas Ngau and Vincent Ligging - Ngau, Cosmas; Ligging, Vincent (2002)
Kajian ini merupakan satu kajian yang dijalankan bagi mengkaji jumlah migrasi yang melibatkan masyarakat Orang Ulu ke kawasan Kuching ini. Kajian ini juga bagi mencari faktor utama yang mendorong kepada wujudnya masalah ini dan menyebabkan beberapa kesan terhadap masyarakat ini sendiri sama ada di kawasan penempatan asal mahupun di kawasan Kuching ini sendiri. Selain dari itu, kami juga banyak mengetahui akan jenis etnik masyarakat ini yang terlibat dalam masalah tersebut. Ini merupakan satu masalah yang melibatkan semua daerah penempatan asal masyarakat tersebut dan migrasi ini bukannya hanya wujud di kawasan Kuching sahaja malah turut berlaku di Bandar lain di Sarawak seperti di Sibu, Bintulu, Limbang dan Miri. Namun yang demikian, adalah sukar untuk menyelesaikan masalah tersebut kerana ianya merupakan satu lumrah hidup yang perlu setiap masyarakat lalui memandangkan pada zaman ini sememangnya penuh dengan pembangunan. Maka sebab keselesaan hidup, kamajuan, kesedaran dan semangat daya saing yang wujud membawa masyarakat ini keluar dan mencari apa yang mereka inginkan. Oleh itulah kajian ini merupakan satu kajian yang boleh membawa kepada satu gambaran mengapa masyarakat ini mula berhijrah ke kawasan bandar meninggalkan kawasan pedalaman mereka yang masih memerlukan mereka.