Sistem funikular : Antara fungsi, perkhidmatan dan masalah. Kajian Kes : Bukit Bendera Pulau Pinang / Abd Latif Khalid and Anuar Ibrahim - Khalid, Abd Latif; Ibrahim, Anuar (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1984)
Perkhidmatan keretapi Bukit Bendera ditubuhkan untuk memberikan satu sistem pengangkutan yang sesuai kepada penduduk-penduduk tempatan untuk digunakan. Ini adalah kerana sebelum sistem ini diujudkan tidak terdapat walaupun satu sistem pengangkutan yang sesuai yang dapat digunakan oleh penduduk-penduduk tempatan. Kalaupun ada hanyalah laluan jalan kaki yang digunakan sebagai jalan pemulangan.